22 augustus 2020
Rosendal.Marked, Genk
Shelter voor onthaasting.
Al vele jaren ben ik vaste klant op de zaterdagse versmarkt in de lange Genkse Vennestraat waar de sfeer van Rocco nog ronddwaalt en het wemelt van de restaurants en winkels met elk hun eigen couleur locale.
Altijd weer rij ik tevreden terug naar huis, de tassen gevuld met Turkse pepers, Griekse olijven en tzaziki, citroenen uit Sicilië, San Marzano tomaten, rijpe meloenen… En telkens weer moet ik mezelf een halt toeroepen want als het hoogzomer is, vliegen de kisten met aardbeien, aubergines, tomaten, paprika’s, pepers en komkommers je om de oren. Wat je verplicht om er thuis meteen mee aan de slag te gaan en ze te verwerken ‘voor later’.
Alweer bijna twee jaar geleden kwam er nog een extra reden bij om vaker deze richting uit te rijden. Een vriendin wees mij er namelijk op dat er onderaan de aangrenzende Hoefstadstraat een biomarkt werd gehouden. En niet zomaar een zou blijken…
Rosendal.Marked is een privé initiatief van interieurarchitecte Gilberte Claes en haar broer Kris. Samen met Luc Vleugels zijn ze de stuwende krachten van Galleriet.Atelier in de Vennestraat.
Daaruit groeiden nog een aantal andere projecten zoals ondermeer Rosendal.Brød, met op het dak een kruiden-en rozentuin. Op de begane grond kom je vanaf de straat op een mooie binnenkoer, het kloppend hart van de groene site.
Centraal een steeds veranderende bloemen- en plantenstrook met daarrond de kleine biomarkt waar lokale telers hun producten aanbieden. Verse groenten van bioboer Souliman van Het Vrije Veld, de handgeschepte rauwmelkse kazen van Kaasmakerij Karditsel en deze van Catharinadal, gekweekte zwammen van Mycotopia, de microgroentjes van Kiemmm. Kortom, voor mij een ideale plek om vanuit de drukke markt hier even tot rust te komen en nog wat extra lekkers in te slaan.
Op zaterdag schuift het raam van de kiosk open en kan je een drankje bestellen en rustig gaan zitten aan een van de houten tafels. Iets wat voor mij en de vriendinnen een bijna wekelijks ritueel geworden is. Ik loop graag nog even de tuin in die ontwikkeld is volgens de principes van de permacultuur en waarin zo ongeveer alles eetbaar is. De rijke oogst wordt verwerkt in smakelijke lunchgerechtjes die wisselen al naargelang het aanbod.
En dan is er nog het brood natuurlijk. Alleen al daarvoor zou ik hierheen komen. Wat verscholen in de tuin staat een klein gebouw dat is opgetrokken uit bakstenen en met een zwevend bijen- en vlinderdak: Bakeriet (Noors voor bakkerij). Dit is het domein van Robin die allerlei lekkers maakt met het traag gedesemd deeg dat in de houtoven wordt gebakken.
Als ze tussendoor even tijd heeft maak ik ook graag een praatje met Gilberte. Over haar grote liefde voor Scandinavië, over de filosofie achter het M.E.I.-project (Micro - Ecologisch - Initiatief) dat de rode draad is in alles wat ze onderneemt. Over het doorgeven van een groen signaal met eerbied voor het nieuwe ambacht...
Ook vandaag is het zo’n zalige zaterdag dat ik met een tas vol boodschappen neerplof op een van de houten banken in het zonnetje en een gemberbier bestel. Gilberte geeft mij nog snel een paar zaadjes van de bloemen die ik zo mooi vind. Wanneer ik het bestelde brood ga afhalen Ioop ik bijna tegen Robin aan die een bakblik met pruimentaartjes op de lange houten tafel komt zetten. “Met vers geplukte pruimen,” glundert hij.
Rosendal.marked, Hoefstadstraat 21-23, 3600 Genk
Galleriet.be
Blog by Liesbeth - 22/08/2020
© foto's: Luc Vleugels
Pasen: dé chocoladecollectie
OOGSTEN - door Liesbeth
28 maart 2021
Oesters aan huis
Eten - door Didier
27 februari 2021
Vurige drankjes (zonder alcohol)
DRINKEN - door Liesbeth
9 februari 2021
Jus Jus-sapjes, leer ze kennen met Vrienden van de Smaak
Drinken - door Didier
19 januari 2021
Zilte parels (van bij ons)
OOGSTEN - door Liesbeth
14 december 2020
Kookworkshop met Seppe Nobels
KOKEN - door Didier
12 december 2020
(Kook)boekenfeest @ home
LEZEN - door Liesbeth
11 november 2020
Feestvis!
KOKEN - door Liesbeth
24 oktober 2020
Witloof & Wild
KOKEN - door Liesbeth
5 oktober 2020
Le Pristine, Antwerpen
ETEN - door Liesbeth
10 september 2020
Willem Hiele, Koksijde
ETEN - door Didier
28 augustus 2020
Handelsbeurs by Night, Antwerpen
ETEN - door Didier
13 augustus 2020
The Guest Café, Knokke
ETEN - door Didier
6 augustus 2020
Na corona: Funky Skinny Food
LEZEN / KOKEN - door Liesbeth
9 juli 2020
3 aperitiefhapjes van sterrenchef Alex Clevers
KOKEN - door Didier
27 juni 2020
Fiskeskur, Antwerpen
ETEN - door Didier
24 juni 2020
Beste maatjes
KOKEN - door Liesbeth
12 juni 2020