12 juni 2020

Beste maatjes


Ik kijk er elk jaar weer naar uit: de eerste nieuwe haringen. Wanneer de rood-wit-blauw vlaggetjes vrolijk wapperen aan de viswinkels en marktkramen is het zover.

Ik hoor je zeggen: ’Ook de vorige weken en maanden lagen er al ‘maatjes’? Klopt. Eigenlijk is het een en hetzelfde visje. Vers gevangen haring gerijpt in zout en ingevroren om besmetting met de haringworm te voorkomen en dus kan hij het jaar rond verkocht worden. Maar echte liefhebbers wachten geduldig op de nieuwe oogst. Want er is wel degelijk een verschil tussen een maatjesharing en een Hollandse Nieuwe. Die laatste mogen enkel onder die benaming worden verkocht vanaf de officiële start van het haringseizoen in juni tot en met september. Onder voorwaarde natuurlijk dat hij in dat koopjaar gevangen is.

Gisteren was het dan zover. De officiële veiling van het eerste vaatje - altijd een feestelijk gebeuren met veel vip’s en prominenten - kon dit jaar niet plaatsvinden omwille van de corona maatregelen. En zo werd het eerstje vaatje ‘Hollandse Nieuwe’ geschonken aan het Erasmus Ziekenhuis in Rotterdam. Dat hebben ze verdiend! 

Ook zin gekregen? Hierbij nog een receptje van Felix Alen uit ons ‘Ultieme Witloofboek’.


Hollandse nieuwe met witloof en appel 

© Frank Croes


VOORGERECHT

Dit heb je nodig voor 4 personen:

  • 4 Hollandse nieuwe (maatjes)
  • 4 kleine stronkjes witloof
  • 2 groene appels (Granny Smith)
  • 2 sjalotjes, fijngesnipperd
  • 1 el gehakte peterselie
  • 1/2 el fijngehakte bieslook
  • sap van 1/2 citroen
  • 100 g mayonaise
  • 1 el mosterd
  • 1 dl room
  • peper en zout
  • 2 dl olijfolie
  • handvol gemende sla
  • bieslookbloemetjes of ander

Bereiding:

  • Snij de gespoelde en gedroogde appels in vieren en daarna in plakjes. Besprenkel ze met citroensap.
  • Snij de witloofstronkjes in rondjes, maar hou ze bij elkaar. Steek tussen ieder rondje een plakje appel.
  • Vermeng de mayonaise met mosterd en room. Kruid bij met peper en zout.
  • Vermeng de rest van het citroensap met de olijfolie en lepel het mengsel over het witloof.
  • Schik de haringen, witloof met appel en plakjes sjalot op koele borden.
  • Lepel er wat van de saus bij.
  • Werk af met eetbare bloemetjes en verse kruiden.

Smakelijk!


Blog by Liesbeth - 12/06/2020 

© foto's boven en onder: Nederlands Visbureau

Beste maatjes
keyboard_arrow_up

{{ popup_title }}

{{ popup_close_text }}

x