12 juni 2020
Beste maatjes
Ik kijk er elk jaar weer naar uit: de eerste nieuwe haringen. Wanneer de rood-wit-blauw vlaggetjes vrolijk wapperen aan de viswinkels en marktkramen is het zover.
Ik hoor je zeggen: ’Ook de vorige weken en maanden lagen er al ‘maatjes’? Klopt. Eigenlijk is het een en hetzelfde visje. Vers gevangen haring gerijpt in zout en ingevroren om besmetting met de haringworm te voorkomen en dus kan hij het jaar rond verkocht worden. Maar echte liefhebbers wachten geduldig op de nieuwe oogst. Want er is wel degelijk een verschil tussen een maatjesharing en een Hollandse Nieuwe. Die laatste mogen enkel onder die benaming worden verkocht vanaf de officiële start van het haringseizoen in juni tot en met september. Onder voorwaarde natuurlijk dat hij in dat koopjaar gevangen is.
Gisteren was het dan zover. De officiële veiling van het eerste vaatje - altijd een feestelijk gebeuren met veel vip’s en prominenten - kon dit jaar niet plaatsvinden omwille van de corona maatregelen. En zo werd het eerstje vaatje ‘Hollandse Nieuwe’ geschonken aan het Erasmus Ziekenhuis in Rotterdam. Dat hebben ze verdiend!
Ook zin gekregen? Hierbij nog een receptje van Felix Alen uit ons ‘Ultieme Witloofboek’.
Hollandse nieuwe met witloof en appel
© Frank Croes
VOORGERECHT
Dit heb je nodig voor 4 personen:
- 4 Hollandse nieuwe (maatjes)
- 4 kleine stronkjes witloof
- 2 groene appels (Granny Smith)
- 2 sjalotjes, fijngesnipperd
- 1 el gehakte peterselie
- 1/2 el fijngehakte bieslook
- sap van 1/2 citroen
- 100 g mayonaise
- 1 el mosterd
- 1 dl room
- peper en zout
- 2 dl olijfolie
- handvol gemende sla
- bieslookbloemetjes of ander
Bereiding:
- Snij de gespoelde en gedroogde appels in vieren en daarna in plakjes. Besprenkel ze met citroensap.
- Snij de witloofstronkjes in rondjes, maar hou ze bij elkaar. Steek tussen ieder rondje een plakje appel.
- Vermeng de mayonaise met mosterd en room. Kruid bij met peper en zout.
- Vermeng de rest van het citroensap met de olijfolie en lepel het mengsel over het witloof.
- Schik de haringen, witloof met appel en plakjes sjalot op koele borden.
- Lepel er wat van de saus bij.
- Werk af met eetbare bloemetjes en verse kruiden.
Smakelijk!
Blog by Liesbeth - 12/06/2020
© foto's boven en onder: Nederlands Visbureau
Pasen: dé chocoladecollectie
OOGSTEN - door Liesbeth
28 maart 2021
Oesters aan huis
Eten - door Didier
27 februari 2021
Vurige drankjes (zonder alcohol)
DRINKEN - door Liesbeth
9 februari 2021
Jus Jus-sapjes, leer ze kennen met Vrienden van de Smaak
Drinken - door Didier
19 januari 2021
Zilte parels (van bij ons)
OOGSTEN - door Liesbeth
14 december 2020
Kookworkshop met Seppe Nobels
KOKEN - door Didier
12 december 2020
(Kook)boekenfeest @ home
LEZEN - door Liesbeth
11 november 2020
Feestvis!
KOKEN - door Liesbeth
24 oktober 2020
Witloof & Wild
KOKEN - door Liesbeth
5 oktober 2020
Le Pristine, Antwerpen
ETEN - door Liesbeth
10 september 2020
Willem Hiele, Koksijde
ETEN - door Didier
28 augustus 2020
Rosendal.Marked, Genk
OOGSTEN - door Liesbeth
22 augustus 2020
Handelsbeurs by Night, Antwerpen
ETEN - door Didier
13 augustus 2020
The Guest Café, Knokke
ETEN - door Didier
6 augustus 2020
Na corona: Funky Skinny Food
LEZEN / KOKEN - door Liesbeth
9 juli 2020
3 aperitiefhapjes van sterrenchef Alex Clevers
KOKEN - door Didier
27 juni 2020
Fiskeskur, Antwerpen
ETEN - door Didier
24 juni 2020