24 oktober 2020

Feestvis!

Pompoen, pastinaak en... PLADIJS

Nu de restaurants helaas weer hun deuren moesten sluiten, neemt de bedrijvigheid in eigen keuken weer toe en rijst iedere dag de vraag: ‘Wat zullen we eten?” 

Bij ons staat er regelmatig vis op het menu. Manlief houdt het graag bij de klassiekers zoals tong, griet of kabeljauw. De tong bij voorkeur krokant gebakken in een royale klont boter. De kabeljauw in de oven met een kruidenkorst en gepofte tomaatjes, de griet met een fluweelzachte saus… Toen ik gisteren voor de goed gevulde toog van de viswinkel stond, viel mijn oog op flinke pladijzen. Met hun oranjerode stippen glimmend van versheid. Vis van het jaar 2020! 

Ik herinner mij dat er vroeger bij ons thuis regelmatig ‘schol’ op het menu stond. Eenvoudig in boter (of was het margarine?) gebakken net als zeetong. Maar om de een of andere reden is de pladijs, zoals hij bij ons genoemd wordt, wat in de vergetelheid geraakt en wordt hij nog steeds beschouwd als het ‘mindere broertje’ van de geliefde platvis. Onterecht eigenlijk en juist daarom is hij door de VLAM (die de promotie voert voor de Vlaamse landbouw- en visserijsector) meerdere keren naar voren geschoven als Vis van het Jaar.

Aan de slag

Toen ik de grote filets zag liggen, dacht ik eerst aan home made fishsticks met remoulade maar de feestvis verdient eigenlijk beter. Dus werden twee hele exemplaren afgerekend, keurig panklaar gemaakt door de visboer. Op lekkervanbijons.be vond ik een waaier aan recepten. Omdat ik nog pompoen, pastinaak en knolselder in huis had, was mijn keuze snel gemaakt. Een perfect gerecht voor deze tijd van het jaar. En of het smaakte! Eerdaags zien ze mij terug in de viswinkel. Want tot het einde van de maand is pladijs op z’n best. Niet aarzelen dus. 

Recept: Pladijs met gegrilde groenten

Dit heb je nodig voor 4 personen

  • 4 pladijzen, gekuist
  • 400 g pompoen (blokjes)
  • 200 g pastinaak
  • 200 g knolselder
  • 300 g boschampignons
  • 1 rode ui
  • 1 el geraspte gember
  • ¼ kl cayennepeper
  • peper en zout
  • olijfolie
  • enkele tijmtakjes
  • boter, om te bakken

Bereiding

  • Verwarm de oven voor op 180°C. 
  • Snijd de pastinaak, knolselder en pompoen in grove stukjes. Halveer de grotere champignons. Snijd de rode ui in ringen. 
  • Leg de groenten (zonder de champignons) op een ingevette ovenplaat, kruid met gemberpoeder, cayennepeper, peper en zout. Sprenkel er royaal olijfolie over en zet gedurende 15 minuten in de voorverwarmde oven.
  • Leg er na 15 minuten de champignons bij en zet nog 10 minuten terug in de oven.
  • Bak ondertussen de pladijs in wat boter aan beide kanten krokant. Kruid met peper en zout.
  • Serveer de gebakken pladijs met de gegrilde wintergroenten. Lekker met puree of stokbrood.

Recept en foto’s: VLAM


We moeten leren eten wat de visser vangt. Niet enkel laten vissen wat wij lekker vinden en de rest weggooien.”

Dat is het motto van de NortSeaChefs met hun grote liefde voor onze Noordzee. Ook zij promoten de onbeminde en onbekende vissoorten en bijvangst. Op hun webstek northseachefs.be vind je ook de nodige inspiratie om pladijs klaar te maken. 


Pladijs, vis van het jaar 2020: omdat…

  • … slechts 8% van de Belgische gezinnen pladijs koopt om thuis te eten.
  • … pladijs het lekkerst is van juni tot eind oktober. Dan zit hij goed in het vlees.
  • … deze vis altijd vriendelijk geprijsd is.
  • … je er in de keuken alle kanten mee uit kan: bakken, pocheren, stomen, frituren, in de oven… 
  • … er eindeloos veel recepten voor zijn. Ook bij de visboer ligt een gratis receptenfoldertje dat uitgegeven is door de VLAM.
  • … je nu echt geen excuus meer hebt om pladijs wat vaker op het menu te zetten!

Eet smakelijk!


Blog by Liesbeth - 24/10/2020

Feestvis!
keyboard_arrow_up

{{ popup_title }}

{{ popup_close_text }}

x