12 december 2020

Kookworkshop met Seppe Nobels

Uitzonderlijke kookkunsten in eigen keuken

Het najaar van 2020 verloopt helaas ook anders dan anders. Lockdown 2 is een feit en opnieuw is de horeca gesloten. Gelukkig blijven veel chefs actief en creatief en bieden ze hun heerlijke gerechten aan via take away. Seppe Nobels - sinds 2018 host in het tv-programma Grillmasters op Vier - van restaurant Graanmarkt 13 in Antwerpen biedt niet enkel zijn gerechten aan via take away, hij deelt ook zijn kookkunsten via een kookworkshop op Instagram Live. Zelf koken met eerlijke lokale producten, het zegt me wel iets. Nadat mijn vriendin enthousiast meedeelt dat ze me zal assisteren in de keuken, waag ik me eraan en bestel ik het 3-gangen diner van 12 december 2020.

Het menu op de website van Graanmarkt 13, de nummer 7 van de beste groenterestaurants ter wereld, doet me watertanden. Gevulde portobello paddenstoel als voorgerecht, Pot-au-feu van wintergroenten en Noordzeebaars als hoofdgerecht en muffin van veenbessen… dat bereid ik thuis niet elke dag. De bestelling plaats ik keurig vóór vrijdag 12 uur. Dan is het reikhalzend uitkijken naar zaterdagmiddag.

Take away ingrediënten en goede raad

Om 13.00 u. fiets ik tussen de kleurrijke kraampjes van de zaterdagmarkt richting de Graanmarkt en parkeer mijn fiets aan het 19de eeuwse pand op nummer 13. De trap naar beneden leidt me naar het stijlvolle maar helaas lege restaurant. Vandaag zitten hier geen mensen te genieten aan de gezellige tafeltjes maar doen de marmeren tafelbladen dienst als voorraadkamer voor de take away boxen. Seppe, de chef himself, overhandigt me mijn ingrediënten.

Vanavond is het Seppes 3de online kookworkshop via Instagram Live. Hij geeft me enthousiast enkele praktische instructies: “Sorteer voor je deelname de producten per gang en zet ook je pannen en potten al klaar. Dan verloopt alles zeer vlot. Tussendoor krijg je voldoende tijd om de gerechten op te eten. Mocht je een wifi-panne hebben, je vindt de bereidingen ook op de bijgevoegde menukaart. En als je niet kan volgen tijdens de live-uitzending, dan staan er instructiefilmpjes klaar op Instagram TV.” Je merkt aan alles dat Seppe het gewoon is om te organiseren en te orchestreren. Een echte topper!

Thuis aangekomen pak ik meteen de foodbox uit en volg gedwee de instructies van ‘mijn’ chef. Stiekem kijk ik al naar het filmpje van het voorgerecht. Seppe legt alles duidelijk uit. Zo moet het ook mij lukken. Nu is het enkel wachten tot vanavond voor de start van de live kookworkshop.

Klokslag 18.00 u. verschijnt Seppe op mijn computerscherm. “Goedenavond allemaal.”, begroet Seppe zijn 50 sous-chefs in 50 verschillende thuiskeukens. “Vanavond bereiden we als voorgerecht gevulde portobello champignons, Zwitserse raclette kaas en wintersalade van gerookte eendenborst.” Seppes enthousiasme werkt aanstekelijk vanaf de eerste minuut. “Verwijder de stam van de 2 portobello champignons en leg ze omgekeerd in een ovenschaal. Schik hierop de chiliboter…” We zijn vertrokken!

 

 

 

 

 

 

Niveau: eenvoudig te bereiden

Snijd de sjalot in ringen en leg ze in de rode biet appelazijn, rooster de amandelschilfers, doe de rucola in een mengkom en voeg de eendenborstfilet toe, haal de portobello champignons uit de oven,… De handelingen van het voorgerecht zijn eenvoudig. Zelfs een onervaren chef kan deze workshop volgen. Na een kwartier serveer ik dan ook een kleurrijk voorgerecht voor 2.

 

 

 

Dit gerecht oogt niet alleen mooi, het smaakt ook heerlijk. De portobello’s met de gesmolten kaas en pompoen zijn een streling voor je tong. De salade heeft een krokante beet met de gegrilde amandelschilfers en zonnebloempitten. Deze salade zal ik vaker maken. Wedden dat ik hiermee zal scoren als we opnieuw gasten mogen ontvangen!



Hoofdgerecht uit de pot

Als hoofdgerecht staat Pot-au-feu van winterknollen / ratte aardappel / Thaise basilicum / Noordzeebaars op het menu. Om tijd te winnen heeft mijn vriendin de knollen en aardappelen op voorhand geschild. We staan weer paraat om de instructies van chef Seppe te volgen. “Kook de groenten beetgaar in gezouten water, kleur de paddestoelen in boter, laat de pot-au-feu nog 3 minuten sudderen onder een deksel,…” Ook dit gerecht kan ik met mijn 'kookervaring’ aan. Helaas is mijn vriendin iets té actief geweest want de groenten mogen in de schil gekookt worden. Zo zie je maar, het is altijd beter je leermeester te volgen ;-) En de chef geeft nog een fijne tip: maak kleine sneetjes in het vel van de vis. Zo geraakt de warmte gemakkelijk in de vis tijdens het bakken. Ook dit gerecht is een voltreffer! De smakencombinatie van de verschillende groenten en de kruiden is hemels.


 

 

 


 

 


Didier, de bakker

En dan zijn we aan het dessert gekomen. Dit wordt appel / kaneelboter / muffin van veenbessen / zure room. Had je mij een week geleden gezegd dat ik vanavond veenbessenmuffins zou bakken, dan had ik eens goed gelachen. Ik ben immers geen bakker. Maar hey, ik volg mijn chef!

Een grote witte kom met een mix van zelfrijzend bakmeel, speltbloem en bakpoeder geeft de aftrap van dit dessert. Seppe garandeert ons dat deze mix van verschillende soorten bloem de muffin niet zoet maakt. Ik klop het deeg tot een smeuïge massa, vul de (iets te) grote vormpjes en plaats ze in de oven. De appels met kaneelstok lonken nu al verleidelijk van achter het ovenraam…

 

 

18 minuten later mag alles uit de oven. Wat een aroma! Op het bord snijd ik de muffins open en werk ze af met een lepel zure room en sumak. Dit zijn inderdaad géén zoete muffins. Maar wat een smaak! De verschillende soorten bessen komen volledig tot hun recht en het gebak wordt niet overheerst door zoet deeg. Lekker, echt lekker!


Ik ben enorm blij met de ontdekking van en mijn deelname aan de kookworkshops van Seppe. Het is keiplezant om thuis samen met je partner de gerechten te bereiden en te proeven van je eigen variant van Seppes heerlijke groentenrecepten. Het aantal deelnemers / boxen is wel beperkt tot 50 per zaterdag. Dus haast je als je zo’n box wil bemachtigen.

Iedereen die mij kent, weet dat ik niet zoveel kookervaring heb als mijn medeblogster Liesbeth. Maar met de hulp van chef Seppe Nobels nodig ik Liesbeth volgende keer graag uit voor een dinertje bij mij thuis. Zeker weten dat ook zij gaat genieten van mijn zelfbereide gerechten.


Deelnemen aan een online kookworkshop van Seppe Nobels?
Bestel je foodbox via www.graanmarkt13.com


Blog by Didier – 12/12/2020


Kookworkshop met Seppe Nobels
keyboard_arrow_up

{{ popup_title }}

{{ popup_close_text }}

x