11 november 2020

(Kook)boekenfeest @ home

5 om te koesteren

Geen boekenbeurs dit jaar. Geen manshoge stapels nagelnieuwe uitgaves van Nigella, Yotam, Pascale, Jeroen, Sandra… die schreeuwen: ‘Koop mij! Koop mij!’ Die verleiding is mij dit jaar bespaard gebleven (alhoewel de bestsellers met één muisklik morgen op de stoep kunnen liggen). 

Dus: snuisteren in de eigen boekenkast waar sommige exemplaren stof liggen te vergaren maar waar mijn lievelingen altijd binnen handbereik staan. Deze bijvoorbeeld…


Claudia Roden: De smaken van Spanje
Recepten met een verhaal

Zij is ongetwijfeld dé autoriteit op het gebied van de mediterrane, Noord-Afrikaanse en Italiaanse keukens. Ik koester een groot aantal van haar standaardwerken en volgde trouw haar kookprogramma op de BBC. In 2012 verscheen deze turf waarin Claudia haar scherpe blik richt op de Spaanse gastronomie die ik als Spanje-liefhebber bijzonder weet te waarderen. Vijf jaar heeft zij er over gedaan om de klassieke en minder gekende gerechten van de verschillende regio’s in kaart te brengen. Veelal gerechten die van generatie op generatie zijn doorgegeven en die diep in het dna van de Spanjaard zijn verankerd. De recepten zijn helder en voorzien van heel wat tips. Haar goed gedocumenteerde verhalen een feest om te lezen. Echt zo’n boek om eindeloos in te snuffelen en dan hongerig de keuken in te duiken!
Fontaine Uitgevers - 2019 (nieuwe uitgave) - ISBN 9789059560451 - € 32


Sergio Herman: Sergio’s Smaakmakers
Alle dagen feest

Ik heb al heel wat kookboeken van deze succesvolle chef in de kast staan. Luxueuse uitgaves van zijn recepten op sterrenniveau (om naar te kijken), over deze geïnspireerd op zijn geliefde Ibiza (om bij weg te dromen) tot ondermeer dit exemplaar waar ook echt en veel uit gekookt wordt. Sergio selecteerde 20 van zijn geliefde smaakmakers en laat een groot deel daarvan ook mijn favorieten zijn! Limoen, gember, basilicum, sriracha, knoflook, miso… I love it! Het zijn recepten voor thuis maar vergis je niet. Er komen vaak nogal wat ingrediënten aan te pas en sommige zijn vrij bewerkelijk. Maar het resultaat is telkens weer verrassend want net dat tikkeltje extra maakt de gerechten van deze chef zo bijzonder. Ook de inleidende teksten en de tips en info bij ieder ingrediënt zijn interessant. Vanavond staat er bij ons zeeduivel met masala en gember op het menu. Eerder getest en zalig bevonden!
Carrera Culinair - 2018 - ISBN 9789048840724 - € 31,99


Yotam Ottolenghi: Plenty
Zon in het bord

Dit boek was mijn eerste kennismaking met de Joods-Israëlische restaurateur die sinds 2006 de ‘The New Vegetarian’-column in de Britse krant The Guardian schreef en waarvan er een aantal in een boek werden gebundeld: ‘Plenty’. Net als zovelen was ik meteen gecharmeerd door zijn fantasievolle gerechten met explosieve smaken waarin groenten de hoofdrol krijgen. De gevulde portobello met smeltende taleggio bijvoorbeeld (pagina 56) was thuis een voltreffer en zou nog vaak op het menu komen. Plenty werd wereldwijd een mega-succes, net als de boeken die erop volgden en de sympathieke Yotam werd populairder dan ooit. Later zou ik in een van zijn Londense Ottolenghi’s restaurants ‘the real stuff’ mogen proeven. Heerlijk en eerlijk, betaalbaar en in een joviale sfeer. Ik blijf fan, ook van zijn andere boeken (met niet enkel veggie gerechten) al moet je je voorraadkast eerst aanvullen met sumak, tahini, zwarte knoflook en meer van dat. Want die maken het verschil.
Fontaine Uitgevers - ISBN 9789059563797 - € 32


Johannes van Dam - Dedikkevandam -Van aardappel tot zwezerik
Het ultieme naslagwerk

Ooit stond hij naast mij in een bekende Amsterdamse slagerij waar hij vaste klant bleek te zijn. Johannes van Dam. Een imposante verschijning, bourgondiër, journalist, publicist, gevreesd recensent, wandelende encyclopedie, ietwat knorrige en pedante man… Dat alles in één persoon. Ik durfde hem niet aan te spreken en genoot stilletjes van het geanimeerd gesprek tussen hem en de slager. "Eet smakelijk", zei ik bedeesd toen hij de winkel verliet met een stukje van het allerfijnste rundvlees. Hij glimlachte.
Johannes van Dam overleed alweer 7 jaar geleden en liet een gigantische culinaire bibliotheek na die wel 60.000 exemplaren telt. Ik bezit een aantal van zijn publicaties waaronder dit lijvige naslagwerk waarin ik regelmatig iets opzoek. Het is een levenswerk, een feest om in te lezen en altijd een beetje wijzer te worden.
Uitgeverij Nijgh & Van Ditmar - ISBN 9789038899824 - € 34,99


Tim Anderson - Japaneasy
De sushi voorbij

Naast de mediterrane keukens ben ik een groot liefhebber van de Oosterse keukens. Gretig heb ik in de hotelschool bij een gepassioneerde leerkracht meerdere modules gevolgd om de geheimen ervan beetje bij beetje te doorgronden. Of het nu gaat om Chinese, Vietnamese, Indiase, Indonesische of Thaise gerechten: I love them! Met de Japanse keuken ligt het moeilijker want die is complexer en minder toegankelijk. Maar mettertijd ben ik ook deze beter gaan begrijpen en waarderen. En dit boek is dan ook een trouwe vriend geworden. Naast een overzicht van de meest gangbare ingrediënten en smaakmakers uit de Japanse keuken vind je hier een mooie verzameling authentieke recepten die heel doenbaar zijn met ingrediënten die tegenwoordig vlot te verkrijgen zijn. Méér dan sushi, ramen of yakitori. Zet eens een Japanse carbonara op tafel, kroketjes van zoete aardappel en sesam of een heerlijk bord misoramen. Smakelijk!
Spectrum Uitgeverij - ISBN 9789000361236 - € 25,99


Blog by Liesbeth - 15/10/2020

(Kook)boekenfeest @ home
keyboard_arrow_up

{{ popup_title }}

{{ popup_close_text }}

x