13 augustus 2020

Handelsbeurs by Night, Antwerpen

Kippenvel bij 30°C

Heb jij al gehoord dat de Handelsbeurs in Antwerpen na 20 jaar leegstand volledig gerestaureerd is? Wat doet een foodie zoals ik als hij het volgende bericht ziet “Handelsbeurs by night, beleef een intiem diner in een internationaal monument”? Juist ja, dan boek ik zo snel als ik kan een tafeltje. Vervolgens trek ik samen met een vriendin naar Antwerpen voor een indoor diner. Toevallig op een van de zwoelste zomeravonden van het jaar. Maar dat gaat de pret niet drukken.

©Tim Fisher

We worden hartelijk ontvangen door de vriendelijke maître van Fiera. Dit gastronomisch restaurant, inclusief bar, ligt in de aangrenzende voormalige Schippersbeurs en is organisator van dit event. Sinds begin juli kan je hier romantisch genieten van een viergangenmenu tijdens ‘Handelsbeurs by Night’.

Het betreden van het prachtige gebouw beneemt je even de adem. Het gebouw dateert van 1532 en stond als ‘moeder aller beurzen’ model voor vele andere overal ter wereld. Na branden in 1583 en 1858 herrees dit neogotische monument in 1878 in zijn huidige vorm. In 1997 verloor Handelsbeurs Antwerpen haar functie als effectenbeurs, die dat jaar overging naar de Brussels beurs. Van 2016 tot 2019 werd de volledige renovatie afgerond. Vandaag is het opnieuw een lust voor het oog.

30 ronde tafels staan met 3 meter afstand onder de gaanderijen opgesteld. Volledig corona-proof. Een witte vleugelpiano met wervende tekst ‘play me’ trekt de aandacht in het midden van het grote lege beursplein. Maar ik ben vooral benieuwd naar het diner van chef Andy De Cremer.

©Fiera

Let's start
De amuse, een rond garnaalkroketje met aioli en cresson, is een verfijnde opwarmer. Vooral de dressing met saffraan zorgt voor extra pit. Als liefhebber van non-alcoholische drankjes geniet ik van het verfrissende aperitief van non-alcoholische gin met gemberbier. Verrassend lekker! Mijn gezelschap houdt het bij de alcoholische starter met Clover gin, een unieke gin met klaveren van 3 zussen uit Kalmhout.

Verrast vanaf het voorgerecht
Het eerste voorgerecht oogt mooi met boragebloemetjes on top. De zalmtartaar met de kleur van rode biet ziet er wat vreemd uit. Wat moet ik daarvan verwachten? “Met liefde gemaakt”, garandeert onze vriendelijke kelner. En jawel, de combinatie van zalm met rode biet blijkt een verrukkelijke smaakbom te zijn… zo wil ik méér.


 

 


Het tweede voorgerecht, een koude bereiding van fris gemarineerde mosselen met dashi en venkelslierten, valt mij niet zo in de smaak. Maar dames en heren, smaak is subjectief en dit doet zeker geen afbreuk aan de kwaliteiten van de chef. Mijn homemade ice tea op basis van citroen en rode vruchten is overigens de perfecte mix van zoet en zuur. En mijn tafelgenoot kan de witte wijn zeer appreciëren: een heerlijke Les Hauts de Lalande 2016 uit de Languedoc, 50% Chardonnay, 30% Viognier en 20% Chasan.

Tijd voor het serieuze werk
Het hoofdgerecht, diamanthaas van de houtskoolgrill, sauce vierge, gegrillde wortel en een crème van artisjok, afgewerkt met stukjes tomaat kan me wel weer volledig bekoren. Het siert ook de bediening dat ze vooraf aan elk tafeltje vragen of iemand allergisch is voor tomaten.

Een gevleugelde verrassing
Gedurende de avond klinkt er lichte jazz muziek van Ella Fitzgerald, Louis Armstrong en aanverwanten door de speakers. Nostalgie ten top - I love it - maar toch jammer dat niemand van de gasten ingaat op de uitnodiging van de witte vleugelpiano.
Alsof de organisatie mijn gedachten kan lezen, begeeft een jonge dame in zwarte zomerse avondjurk zich naar de vleugel. Na enkele klassieke melodieën op de witte vleugel betreedt ook een van de kelners het podium en gaat naast de piano staan. Hij zet zijn mondmasker af, neemt een micro in de hand en ohh… hij begint te zingen. Zijn zoetgevooisde stem zet een klassiek zangstuk kracht bij. Hij zingt nog een tweede lied - uit The Phantom of the Opera- en maakt vervolgens gebruik van het moment om de aanwezigen te bedanken voor het steunen van de Antwerpse horeca in coronatijden. Wat volgt, bezorgt me kippenvel ook al is het nog altijd 30° Celsius. ‘This is Your Song’ van Elthon John, live gezongen en begeleid op piano bij valavond in dit mooie kader. Een overgetelijk moment! Na een quatre-mains op de vleugel en een door de gasten meegezongen ‘Happy Birthday’ voor chef Andy sluiten Tom Buelens (zang) en Anne Van Steenwinkel (piano) hun muzikale intermezzo af met een eigen bewerking van ‘The Winner takes it All’ van Abba. Vrij vertaald naar het Antwerps als: ‘We komen der wel deur’.

Dit is puur genieten… van de locatie, van de heerlijke gerechten en van de live muziek.


Het perfecte slotakkoord
Een mens zou bijna vergeten dat er nog een dessert moet gedegusteerd worden. En ja hoor, de gemarineerde aardbeien, zachte merengue, kaffir, oftewel limoenblaadjes en lemoncurd zijn ook helemaal mijn ding.

Slotbeschouwing van deze avond: de Handelsbeurs staat er opnieuw en is een streling voor het oog. Onvergetelijk werd deze beleving met de heerlijke gerechten van Fiera en de prachtige muziek en zang. Zo wil ik meer plekken uit de  16de eeuw ontdekken, in Antwerpen of elders.


Handelsbeurs by Night, Borzestraat 31, 2000 Antwerpen
Open tot 30/08/2020
UPDATE: het concept werd verlengd. Reserveren is mogelijk tot 13/09/2020
Handelsbeursbynight.be


Blog by Didier - 13/08/2020

Handelsbeurs by Night, Antwerpen
keyboard_arrow_up

{{ popup_title }}

{{ popup_close_text }}

x