24 juni 2020

Fiskeskur, Antwerpen

De lekkerste vis van 't eiland!

Het coronavirus hield ons enkele maanden ‘in ons kot’. Gelukkig wordt vanaf begin juni de lockdown stelselmatig afgebouwd en mogen we weer schoorvoetend naar buiten. Ook ik blijf voorzichtig en wik en weeg welk restaurant als eerste te bezoeken. Het wordt… Fiskeskur in Antwerpen. Iets meer dan een jaar geleden startte Nikolaj Kovdal (samen met Sen Kulanthaivelu) met Fiskeskur. Gezien het succes van zijn eerdere horecaconcepten zoals Fiskesbar, Osterbar, Gå Nord en Bar Noord, wordt mijn keuze grotendeels bepaald door nieuwsgierigheid.

Trendy vissershutje.
De naam Fiskeskur is Deens voor vissershutje. Een goed gekozen naam voor het oude douanehuisje dat langs het water in de oude haven staat – beetje verscholen tussen 2 loodsen - en nu dienst doet als kloppend hart voor het eerste visrestaurant van ’t Eilandje. De Kattendijkdok-Oostkaai is de ideale locatie want de verse vis en zeevruchten worden hier dagelijks per boot aangeleverd. Bovendien is het momenteel de hipste buurt van Antwerpen. Binnen is Fiskeskur - basic decor met een trendy sfeertje - het kleinste visrestaurant van Antwerpen. Dat wordt buiten ruimschoots gecompenseerd met een riant terras met prachtig zicht op de Schelde. Een veilige haven voor een culinaire uitstap met je bubbel.

Oeps, aanschuiven.
Wij krijgen bij 32°C een zalig plekje in de schaduw. Een vriendelijke kelner vertelt ons dat we onze keuze moeten maken uit het menu op het grote krijtbord in het midden van het terras en vervolgens zelf binnen, aan de oude douaneloketten, moeten bestellen. Oesje…?! Ok, we maken onze keuze en ik wandel de hoek om naar de ingang. Even schrikken! Er staat een stevige file. Braafjes aanschuiven dus. Niet zo leuk… want mijn gezelschap zit alleen op het terras en ik sta alleen in de rij om onze bestelling te plaatsen. Zonder babbeltjes want de 1,5 m afstand wordt strikt gerespecteerd. Op de lichtreclame staat te lezen “This fish is on fire”. Laten we het hopen, want ik heb trek.

Smaakvol hutje!
Ik gebruik de tijd om het basic interieur te inspecteren: 3 hoge houten tafels, een lange hoge toog van marmer en hout en 22 krukken met bruine lederen zitting en zwarte poten. Het bekoort me wel. In de gang staan op 3 houten rekken de wijnen en bieren uitgestald. Ik zie een mooie keuze van Franse, Italiaanse, Spaanse, Oostenrijkse en Hongaarse witte, rosé, rode en mousserende wijnen. De Limburgse wijnen worden vertegenwoordigd door Domein Pietershof. Ze hebben hier oog voor kwaliteit.

Na 40 (!) minuten aanschuiven kan ik onze bestelling doorgeven. Als voorafje nemen we oesters, een mix van Fine de Claire en Irish specials. Ik kies Octopus-houtoven-groenten als hoofdgerecht. Mijn tafelgenote gaat voor Zeebaarsfilet-veg-salade verde. Mijn gezelschap is blij me terug te zien aan tafel want met de veilige afstand tussen de tafeltjes kan je niet echt socializen met de buren. Gelukkig kan ik onze drankjes wel meteen meenemen.


Zaligheid in één pan.
De Pinot Gris van Pietershof en de homemade ice-tea maken veel goed. De eerste dorst is gelest, de tongen komen los. We kunnen eindelijk genieten van dit terras met prachtig uitzicht op de Schelde en het Havenhuis. De gerechten volgen al snel. Die oesters, mmmm, ze smaken ons. De bediening werkt vlotjes door en niet veel later serveren ze onze hoofdgerechten. Die worden geserveerd in een zwarte gietijzeren pan op een houten plank. Alles in één pan, recht van de houtoven. Chef Sen weet wat hij doet. Hij bereidt de octopus en de groenten samen. Worteltjes in de schil, champignons, tomaten, zoete pompoen, courgette,... De zoete smaak van de pompoen geeft dit gerecht een extra die mij enorm bevalt. Puur en heerlijk. Ook de zeebaars is naar verluidt delicieus. Noem het gerust zaligheid in één pan.
Ondertussen staat een nieuwe lading ‘hongerigen’ te wachten aan de rand van het gezellige terras. We maken plaats... Niet met volle goesting, want we willen hier graag de ganse avond blijven zitten en genieten van deze bijzondere plek. Kleine tip voor de organisatie: misschien toch gewoon de bestellingen opnemen aan tafel? Dan kunnen de gasten wat langer samen genieten. Maar hey, na een lockdown van 2,5 maanden, zijn we blij dat we hier even kunnen verpozen. We zijn gezond en “the culinary summer 2020 is yet to come!”.Fiskeskur, Kattendijkdok-Oostkaai 20b, Antwerpen
fiskeskur.be


Blog by Didier - 24/06/2020

Fiskeskur, Antwerpen
keyboard_arrow_up

{{ popup_title }}

{{ popup_close_text }}

x