Vrienden van de Smaak
 

Johan

Wie? Johan Driessens
Uniek? Maaslands witgoud
Quote?  “Asperges steken, is hard werken, maar het resultaat is verrukkelijk.”

Vrienden van de Smaak?
Dat ze moeten kraken als je ze tegen elkaar wrijft. Dat lichte zandgrond ze zoeter maakt. En dat het op Sint-Jan afgelopen is met de oogst. Aspergeteler Johan Driessens moet je niks wijsmaken over het witte goud. Sinds jaar en dag is deze boer Limburgs bekendste ambassadeur van de koningin der groenten.

“Weer of geen weer, asperges vragen continu werk. En in de oogstmaanden kan je geen dag overslaan. Het seizoen begint – een beetje afhankelijk van het weer – rond half april. Dan steken de eerste asperges uit koude, volle grond de kop op. Tot 24 juni wordt er geoogst, daarna steken we geen enkele asperge meer. De laatste asperges laten we uitgroeien en het groen gebruiken we als voeding voor de plant die zich dan weer kan aansterken.”

Niet toevallig ligt de boerderij van Johan in het noordoosten van Limburg, hofleverancier van de asperges in ons land. “Op de veiling in Mechelen komt 87 procent van de asperges uit Limburg. Ikzelf heb in totaal vier hectare asperges, waarvan één hectare onder plastic kappen. Ik moet veel bukken, ja. Voor elke kilo asperges 15 keer, heb ik ooit eens uitgeteld.”« Terug naar overzicht