Vrienden van de Smaak
 

Erwin & Bieke

Wie? Erwin Mertens en Bieke Yperman van biologische geitenhouderij Ommersteyn
Fokken? Geiten
Quote?  “Wij combineren de boerenstiel met zorg voor mens en landschap."

Vriend van de smaak?
Op de biologische geitenhouderij van Erwin Mertens en Bieke Yperman lopen zo'n 400 melkgeiten rond. De beestjes worden zoveel mogelijk gevoederd met biologische voedergewassen van eigen bodem en krijgen geen preventieve geneesmiddelen toegediend. "Onze geiten staan in potstallen met stro,  dat vinden ze aangenamer. En in de zomer mogen ze naar hartenlust grazen op de weiden van het domein", aldus Erwin.

Twee keer per dag worden de geiten gemolken. "Zo'n 500 liter per week houden we zelf. Die wordt verwerkt tot kaas. Van witschimmelkazen tot vaste Goudse en verse zachte kazen, natuur en met kruiden. We laten onze kazen maar vier weken rijpen, zodat ze een milde smaak behouden. Daarna verkoopt Bieke ze in de hoevewinkel of komen ze terecht bij chefs uit de omgeving.”

En er gebeurt nog meer op deze boerderij. Ommersteyn is namelijk een biologische zorgboerderij. Zo'n 30 zorgwerkers die niet in het gewone arbeidscircuit aan de slag kunnen, houden ons domein mee draaiende. Ze helpen met het kweken van voedergewassen voor eigen gebruik,  onderhouden de grote moestuin, de hoogstamboomgaard en heel wat wei- en bosland.

"Door hier te werken, schaven ze hun vaardigheden en zelfbeeld bij", zegt boer Erwin. "En wij combineren de boerenstiel met zorg voor mens en landschap. Dat ligt ons wel."« Terug naar overzicht