Vrienden van de Smaak
 
Vrienden van de Smaak
 

Koks

Ze zijn behoorlijk eigenzinnig. Een tikje avontuurlijk. En niet te vergeten: trots op hun geboortegrond.  Want als het op ingrediënten aankomt, kijken deze mannen en vrouwen eerst naar wat dicht bij huis te rapen valt. Onze chefs zweren bij verse en lokale producten, die ze met plezier naar de buitenkeuken van Vrienden van de Smaak slepen. Daar, in openlucht, halen ze al hun creativiteit boven om een menu te creëren dat barst van de smaak.


Michaël Vrijmoed

Wie? Chef van restaurant Vrijmoed * (Gent)
Quote? “Alles draait rond smaak.”

Lees meer »

Tim Boury

Wie? Chef van restaurant Boury ** (Roeselare) en Gault&Millau 'Chef van het Jaar 2017'
Quote? “Karakter maakt keuken”

Lees meer »

Isabelle Arpin

Wie? Chef van sterrenrestaurant WY * (Mercedes House, Brussel)
Favoriete smaak? Eenvoudige, pure ingrediënten van topkwaliteit met een explosie van smaken.
Quote? “L’assemblage des goûts et des épices définit ma cuisine.”

Lees meer »

Robrecht Wolters

Wie? Chef, foodstylist en voedingsdeskundige met een zwak voor de Japanse keuken en een neus voor chocolade
Favoriete smaak? Japanse keuken verweven met invloeden van traditioneel Belgische gerechten
Quote? “Ik wil de échte smaken uit ons collectief geheugen opnieuw een toekomst geven.”

Lees meer »

Wie? Chef en eigenaar van restaurant Innesto * (Houthalen)
Favoriete smaak? Zilt
Quote? “Vallen is niet moeilijk, blijven liggen wel.”

Lees meer »

Yannick Van Aeken

Wie? Yannick Van Aeken, chef Oficina en voormalig sous-chef van ’s werelds meest gewaardeerde restaurant ‘Noma’ * in Kopenhagen (Denemarken).
Favoriete smaak? “Originele, lekkere gerechten met topproducten, die je kunt aanbieden voor een toegankelijke prijs.”
Quote? “Mijn keuken wordt geen kopie van Noma. Ik wil een eigen stijl ontwikkelen. En of dat sterren oplevert of niet, dat zien we wel.”

Lees meer »

Jeroen De Pauw

Wie? Televisiekok met een hoog rock-'n-rollgehalte (Njam!)
Favoriete smaak? Eerlijke gerechten zonder poespas
Quote? “Koken is voor mij meer dan een job, het is mijn leven en mijn passie.”

Lees meer »

Broes Tavernier

Wie? Chef van restaurant ’t Vijfde Seizoen (Aalter) en Jong Keukengeweld
Favoriete smaak? Volle smaken met een frisse toets
Quote? “Eten is een noodzaak. Je kunt het dus maar beter goed doen!”

Lees meer »

Maarten Van Essche

Wie? Voormalig souschef bij tweesterrenrestaurant Pastorale (Reet) en chef van drie pop-uprestaurants (Mechelen)
Favoriete smaak? Eerlijke producten van ethisch verantwoorde herkomst
Quote? “Ik werk vanuit mijn buikgevoel, en interpreteer eerlijke en zorgvuldig gekozen producten op een persoonlijke manier.”

Lees meer »

Davy Devlieghere

Wie? Souschef van restaurant Horseele * (Ghelamco Arena Gent) 
Favoriete smaak? Eerlijke producten, die niet noodzakelijk duur zijn.
Quote? “Een goede kok herken je aan zijn soep.”

Lees meer »

Gilles Bogaert

Wie? Souschef van restaurant J.E.F. (Gent) 
Favoriete smaak? „Moet ik echt kiezen?"
Quote? „De basis bij mij is de patisserie."

Lees meer »

Hilaire Spreuwers

Wie? Chef van voormalig restaurant BitterZoet (Zonhoven)
Favoriete smaak? De smaken van ambachtelijke bieren.
Quote? „Een gerecht is pas af als het met een heerlijk bier wordt gekoppeld."

Lees meer »

Dario Puglia

Wie? Dario Puglia, chef van restaurant GIST (Antwerpen) en ‘zot’ culinair talent
Quote? “Ik wil geen chef zijn die elke dag pasta met tomatensaus overgiet. Gist omschrijft ons perfect. Want gist leeft, verandert en groeit.”

Lees meer »

Pieter Lonneville

Wie? Pieter Lonneville, chef van restaurant Tête Pressée (Brugge St.-Michiels), en ‘Jong Keukengeweld’
Quote? “Ik ben trots op mijn streek, dus kopen we lokaal en werken we transparant.”

Lees meer »

Sofie Dumont

Wie? Sofie Dumont, veelzijdige Lady Chef, auteur, tv-kok
Quote? “Koken is mijn passie: als ik maar kan koken, ben ik happy. Of dat nu achter het fornuis van mijn restaurant is, op tv, in mijn boeken of in de krant.”

Lees meer »

Seppe Nobels

Wie? Seppe Nobels, chef van Graanmarkt 13 (Antwerpen), Beste Groentechef 2014 en ‘Jong Keukengeweld’
Quote? “Iedereen heeft een gratis kruidentuin op minimaal 500 meter van de eigen voordeur. Maar mensen zien niet meer welke rijkdom er binnen handbereik groeit.”

Lees meer »

Gilbert von Berg

Wie? Gilbert von Berg, souschef van restaurant Château Neercanne * (Maastricht)
Favoriete smaak? Frisse gerechtjes met invloeden uit de Japanse keuken.
Quote? “Ik gebruik altijd de klassieke keuken als uitgangspunt, en creëer van daaruit iets nieuws."

Lees meer »

Roger Souvereyns

Wie? Roger Souvereyns, voormalige chef van het legendarische Scholteshof **; leermeester en peetvader van meer dan zestig Belgische chefs
Quote? “Weten wat je eet, proeven wat het is.”

Lees meer »

Giovani Oosters

Wie? Giovani Oosters van restaurant Vous Lé Vous * (Hasselt) en Smaaksalon (Hasselt)
Favoriete smaak? Asperges
Quote? "Ik vertrek het liefst van seizoensgroenten om mijn gerechten te creëren."

Lees meer »

Wim Ballieu

Wie? Wim Ballieu, eigenaar van Balls & Glory, food-reporter, tv-kok (Gent)
Favoriete smaak? "Zuur en prikkelend." (denk: rabarber, dragonazijn, ceviche,….)
Quote? "Less is more, als de less maar ongelooflijk uitblinkt in zijn eenvoud!"

Lees meer »

Vincent Tibau

Wie? Vincent Tibau, ‘Chef van de Wetstraat’ - privékok van ministers (Brussel)
Favoriete smaak? "Steak tartaar."
Quote? "Geen gullere keuken dan die van Moeder Natuur! Elk seizoen kijk ik er reikhalzend naar uit. En elke keer verrast ze me evenzeer."

Lees meer »

Philippe Van den Bulck

Wie? Philippe Van den Bulck - veggiechef, foodstylist en foodwriter (Antwerpen)
Favoriete smaak? Champignons, van eekhoorntjesbrood tot morille. Pure en eerlijke smaken en smaken die verrassen door combinaties en techniek.   
Quote? "Culinaire kunst vind je enkel waar de kok kookt met passie."

Lees meer »

Arabelle Meirlaen

Wie? Arabelle Meirlaen van restaurant Arabelle * (Marchin)
Favoriete smaak? “Alle smaken die me terugvoeren naar mijn kindertijd.”
Quote?  “Mijn keuken is flexibel: ik volg het weer.”

Lees meer »

Hans Snijders

Wie? Hans Snijders, chef van restaurant Château Neercanne * (Maastricht - NL)
Favoriete smaak? De aardbeien van fraissière Edith Boenne
Quote?  “Het hoeft niet luxe te zijn. Als het maar goed op smaak is en vers.”

Lees meer »

Ludovic Vanackere

Wie? Ludovic Vanackere van Atelier de Bossimé (Loyers)
Favoriete smaak? “Hedendaags-creatieve smaken die hun wortels vinden in onze eigen ongemanipuleerde landbouwteelt.”
Quote? “Mijn restaurant is een logische schakel in de diversificatie van ons familiaal boerenbedrijf.”

Lees meer »

Alex Clevers

Wie? Alex Clevers van Restaurant-Hostellerie Vivendum * (Dilsen-Stokkem)
Favoriete smaak? Asperges
Quote?  “Koken is mijn lust en mijn leven.”

Lees meer »

Wout Bru

Wie? Wout Bru van restaurant-hotel Chez Bru * (Eygalières - Frankrijk)
Favoriete smaak? Lichte, pure en contrasterende gerechten
Quote? "Ik ben alleen verslaafd aan eten."

Lees meer »

Danny Vanderhoven

Wie? Danny Vanderhoven van Restaurant Danny Vanderhoven * (Rekem-Lanaken)
Favoriete smaak? Alle creatieve smaakcombinaties met perfect evenwicht.
Quote? "Gerechten moeten met je praten."

Lees meer »

Wie? Kwinten De Paepe van restaurant Trente (Leuven)
Favoriete smaak? Hesp met witloof
Quote?  “Ik heb veel appreciatie voor de Vlaamse keuken. Ze is uniek."

Lees meer »